Bijlage 1: Canal de Bourgogne

Van Jean-de-Losne naar Migennes is 242 km

Met 189 sluizen. Doorvaarthoogte 3.10 mtr.

 

Plaats

beschrijving

Saint Jean-de-Losne

Na de sluis naar het Canal de Bourgogne is een haven voor professionele schepen. Er kan aangelegd worden tegen één van deze schepen. Een kans om een plaats tegen de kant te krijgen is zeer klein. Bij het passeren van de sluis krijg je een kaart die op bepaalde sluizen moet worden afgestempeld. Bij het verlaten van het Canal de B. moet deze weer ingeleverd worden.

De eerste sluis is sluis nr. 76. Bij Pouilly en Auxois is de laatste sluis nr. 1. Dit is bijna half weg het Canal de B. Na Pouilly start een nieuwe serie sluizen van nr. 1 tot nr. 115 aan het einde van Canal de Bourgogne.

Naar Dijon is 21 sluizen

Sluizen zijn van het type Freycinet welke met lange hefbomen geopend moeten worden. Zwaar werk maar als je niet helpt duurt elke schutting lang,

Tot Dijon is het Canal vrij recht met weinig variatie maar wel mooi. Op verschillende sluizen kan water worden getankt.

Petit Ouges

Rechts van het Canal ligt een militair vliegveld. Tussen sluis 62 en 63 kan goed worden gezien hoe de straaljagers landen en opstijgen. Al vele kilometers eerder word je overigens regelmatig gestoord door straaljager lawaai.

 

Op het Canal de Bourgogne krijg je regelmatig te maken met hotelpeniches Ze zijn zeer langzaam en je kunt ze niet voorbij. Elke sluis kost ca een uur. Sluiswachters weten vaak waar en wanneer een peniche zich bevindt..

Dijon

Dijon is de hoofdstad van Bourgondië. Er is veel te zien aan prachtige gebouwen zoals b.v. Palais des ducs de Bourgogne en cathédrale Saint-Benigne.

Veel leuke eetgelegenheden en prachtige winkelstraten. De haven is direct na de sluis aan stuurboord en is voorzien van drijvende steigers, elektriciteit en water. Voor douchen moet je je melden bij de havenmeester. Douchen is in het apartementenhuis tegenover de haven waar twee douches beschikbaar zijn. De havenmeester loopt met je mee en bij het verlaten van het pand moeten je de deur zelf achter je dichttrekken. De havenkosten zijn niet mis. We komen al met al boven de frs 100 uit. De bakker is te vinden tegenover het midden van de haven in de richting van de obelisk.

Plombiéres les Dijon

Een goede haven even buiten Dijon is Port Plombiéres les Dijon. Een haven met veel faciliteiten. Voordat je bij de haven komt vaar je langs Lac de Kir. Een prachtig stuk natuur. Vanaf Dijon, door Lac de Kir heen, loopt de Ouche. Dit kleine maar idyllische riviertje kronkelt parallel aan het Canal de Bourgogne. Aangezien de Ouche al veel langer bestaat als het Canal liggen alle plaatsen op het traject sur d'Ouche en nooit sur Canal de B. De grote weg H6 loopt vaak vlak langs het Canal.

Fleurey sur Ouche